Airdrum & Percussive style workshop door Zelday Karssen.
Deze 3 uur durende intensieve workshop is voor iedereen die interesse heeft voor de Airdrum en percussieve stijlen. De percussieve vorm van didgeridoo spelen geeft dynamiek aan het spel, waardoor je in het frequentiebereik van je instrument bijzonder nieuwe sounds kunt produceren.
Wat zijn Airdrum en Percussieve speel technieken?
Didgeridoo Airdrum
In 2006 dwaalde ik in een rondreis in Laos af naar een zeer afgelegen gebied in het noorden van dit land tegen de Chinese grens aan ( de Gouden
Driehoek ). In een aantal bergdorpen die we in een week passeerden waren enkele blanke toeristen ons ooit voor geweest werd ons verteld door een Laotiaan die ons ernaar bracht. Zelfs hij die ons als “gids” had benaderd in meer bewoonbaar gebied, kende dit gebied niet. Dat was eigenlijk al één van de wonderlijke zij routes te noemen in deze reis. In één van de dorpen werden we overspoeld door kinderen, en al snel belandde we in een hut vol dorpsbewoners met de nodige kruidenextracten… Hier kwam ik voor het eerst in aanraking met een stijl die ik tegenwoordig Airdrum noem.
Een man bespeelde een instrument dat bestond uit meerdere bamboepijpen aan elkaar gebonden in diverse lengtes, door middel van blazen en draaien ontstond daar een voor het oor net hoorbare ritme en melodie, samen met subtiele luchtstootjes, uitte dit fenomeen in een bijzonder klankspel. Bij het luisteren groeide mijn fascinatie voor dit spel…
Eenmaal thuis aangekomen, deed ik over de tijd onderzoek naar wat ik gezien had, en vond geleidelijk uit dat soortgelijke ideeën ook al in didgeridoo wereld kleinschalig waren ontsproten rond deze tijd.
Aidrum wordt logischerwijze al snel met het bekendere beatboxen vergeleken. Maar beatboxen wordt niet gedaan met een didgeridoo, de gemaakte klanken komen rechtstreeks uit
het ademhalingssysteem. Airdrum is daarmee wellicht het nieuwe broertje van beatboxen, maar nu gebruiken we ook de didge als klankgenerator. Timing, tegendruk, de afstand tot het mondstuk, multiple tooting, drone kicks en tongue breathing zijn een paar van de ingrediënten en een reeks nieuwe percussieve geluiden kunnen worden gemaakt.
Technisch gebeuren er een aantal interessante dingen met je didgeridoo. Bij Airdrum ontstaan er meer vele hogere toonsoorten en technieken, ten opzichte van het spel uit het lagere “drone gebied”. Het spel wordt veelzijdiger in het klankspectrum door Airdrum technieken toe te passen. Maar er ontstaat een nog interessanter item voor muzikanten, er ontstaat met Airdrum een extra grondtoon van je spel.
In de sound sample hieronder speel ik Airdrum op een Bb getunede didgeridoo. De eerste trompet toon is een octaaf hoger dan de grondtoon, ook in Bb. wanneer ik Airdrum record in Q-base kan ik de toonhoogtes opzoeken. Op de gespeelde Airdrum zie ik dan dat het bij deze didge een D is. Wanneer ik samen speel met bijvoorbeeld een bassist, is dit een gegeven, naast drone en trompet tonen, waar je samen verder mee kan. Elke didge, maar helaas is niet elke didge echt geschikt voor deze stijl van spelen, heeft een andere toonhoogte van Airdrum. Deze principes van modern didgeridoo gebruik, heb ik onder andere gebruikt in samenwerking met bassist handiMan voor het recorden van het eerste nummer Warped van het in 2014 uitgebrachte album; Theatre of Subconsciousness,
Houd de Agenda in de gaten voor de workshops Airdrum 1, 2 en 3.
Dragonfly, Airdrum principe met 4 didgeridoo’s op lijn recorded
De Workshop.
Onderdelen van de workshop zijn o.a : Drone kicks & attacks / tong en middenrif ademhaling / tooting / multiple tooting / ritme vorming /en een scala aan Airdrum ritme bouwblokken die de specifieke sound geven van deze stijl.
De workshop is voor zowel half,- als vergevorderden. Je hebt geen voorkennis van deze stijl nodig, wel is het een must dat je kan circulair ademhalen. Technieken voor deze stijl wijken behoorlijk af van het klassieke didgeridoo spelen, de workshop is daardoor voor iedereen die kan circulair ademen toegankelijk.
De workshop wordt gegeven in de Didgeridoo studio van Zelday Karssen
Locatie: Karssen – Didgeridoo & Sound studio, Parallelweg 26-196, 3849 MN in Hierden.
Bijdrage: 60 euro incl. thee en wat lekkers. Na aanmelding via Contact krijg je een mail terug met info en betalingsgegevens, na betaling is jouw plaats van deelname bevestigd.
Neem je eigen didgeridoo mee en uiteraard zijn op deze dag alle didgeridoo’s uit de shop te gebruiken.
Kijk voor actuele workshops data in de Agenda, of lees hier waar deze stijl voor mij zijn oorsprong had.